Kategori: Prof.Dr. Soner Gökten
-
Büyük zarar açıklayan Reeder Devlet’ten aldığı müthiş müthiş teşvikle yırtacak
Yazdık olmadı, Söyledik olmadı… Lakin görünen köy kılavuz istemese de er ya da geç hakikat arşa çıkıyor. Öyle ki, Paramedya TV Youtube’da sorduk! Reeder hayal mi Satıyor? İzlemeyenler izlemeli. Yayının altına yorumlar geldi; Şöyle ve şu tarzda: ‘Biz buradayız, milli hamleleri kötülemeyin’, ‘Neden destek olmuyorsunuz?’ Hatta biri şöyle yazmış; sizinle 2-3 ay sonra görüşeceğiz bakalım…
-
Bankayı Günah Keçisi İlan Etmek!
Bu yazıyı uzun uzadıya yazmayacağım. Çünkü olay tüm mecralarda eğrisiyle doğrusuyla konuşuldu, yazıldı. Ve itimat ettiğim bakış açıları anlamında, Bankacılık duayenleri Remzi ÖZDEMİR ve Hanife FİŞEK Paramedya TV YouTube kanalında olayı enine boyuna konuştu. İzlemediyseniz izleyin. Dijital finans alanında tartışmasız Türkiye’nin en önemli ismi Doç. Dr. Burak ÖZDOĞAN konuya ilişkin düşüncelerini Paramedya’da yazdı. Okumadıysanız okuyun.…
-
Bir ayda yüzde 55 düşen PEHOL Yatırımcılar Hep Bir Ağızdan: Ey SPK Neredesin?
Ülke enteresan. Sermaye piyasası cehaleti her yerde. Hatta siyasi saikle hareket edenler dahi var. Bir yerde duymuş konuşuyor: ‘Kerizleme’ yapılarak küçük yatırımcının parası alınıyormuş! Yapmayın, etmeyin… Borsa en riskli varlıkların olduğu yer. Baştan söyleyeyim, borsada kime kimseye zorla hisse senedi aldırmıyor. Ya finansal okuryazar olacaksın ya da dolaylı yatırım yapacaksın. Eğer bir adaletsizlikten bahsedilecekse, birinci…
-
Oturduğu evle kendini zengin sananlar
İnsanlar umutlarıyla yaşar. Geleceğe ilişkin umutlar insanların geçmişleri ve ellerindeki avuçlarındakiyle şekillenir. Gelecek belirsizdir. Belirsizlik vadeyle ilişkidir. Vade uzadıkça belirsizlik artar… Sosyal devlet anlayışı insanların belirsizlik algısını biçimlendirir. Kazanabilecek miyim, bir işim olacak mı? Barınabilecek miyim, bir evim olacak mı? Ulaşıma dahil olabilecek miyim, bir arabam olacak mı? Vade uzunken yani gençken algı ben merkezli…
-
TCMB ve BDDK birbirine ters kararlar mı aldı?
Sıklaşma sürecinde ekonomi kurumlarından ardı arkasına kararlar geliyor. Son olarak BDDK ve TCMB kararlarıyla karşılaştık. Çeşitli mecralarda yapılan yorumlar son derece azdı. Yapanlar ise genelinde yanlıştı. Siyasi saikle yazanlar bir yana, anlamadan yazanlar da hiç az değildi. Sizler için, finansal okuryazarlık adına meseleyi basitçe irdelemeye ve anlatmaya çalıştım. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası-TCMB, TL mevduatta zorunlu…
-
FED’in 50bp Faiz İndirimi Borsaya Derman Olacak mı?
ABD enflasyonu 2022 Haziran ayındaki %9,1’lik tepe noktasından 2024 Ağustos ayında %2,5’e geriledi. ABD Merkez Bankası %2’lik enflasyon hedefi öngörüyor. Bu doğrultuda da sıkılaşma sürecini yönetiyor. Dün ise iktisadi açıdan önemli bir karara şahit olduk. FED, Temmuz 2023’ten bu yana %5,25-5,50 seviyesinde tuttuğu politika faizinde dün 50 bp’lik indirim yaparak; 13 ay sonra faiz indirim…
-
Faiz düşüş beklentisi ile konut alınır mı?
Sözde uzmanlar, iyice köşeye sıkışmış konut lobisinin borazanlığını yapmaya başladı. TMCB geri adım atmadıkça, Nakit akışı üretemeyen ve kimisi koşar adım iflasa giden müteahhitler, el altından yani liste fiyatlarına yansıtmadan %30’ları geçen iskontoyla satış yapma derdine düşmüş vaziyetteler. Sektör kan ağladıkça, konut ağalarının yönettiği lobi, sosyal medyada aparatlı sözcüler kiralıyor, Nas ekonomisinde keramet kendilerinde sanan…
-
Konut satışında 70 gün zararı!
70 Gün İlanda Kalan 5 Milyon TL’lik Konut Reel Olarak 4,3 Milyon TL’ye Satıldı! Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi-BETAM’nin Sahibinden.com ilan portalı verileri üzerinden yaptığı analize göre Temmuz 2024 itibariyle satılık konutların ortalama ilanda kalma süresi 70 gün oldu. Bu veri konut piyasasının değerlendirilmesi açısından son derece önemli. Nasıl mı? Gelin başlayalım. Öncelikle,…
-
Konkordato riski olan şirket nasıl anlaşılır?
Resesyon Dönemlerinde Önemli Olan Kar Değil, Nakit Akışıdır! İşletmelerin yaşantısını sürdürebilmesi, işletme sermayesi (faaliyet) döngüsü dediğimiz çemberi kapatabilmelerine bağlıdır. Kasadaki nakit önce stoklara, sonra alacağa dönüşür ve takiben tekrar kasaya girer. Stoklara dönüşme süreci üretimdir. Gerekli üretim giderlerine (hammadde, personel, elektrik su gibi cari harcamalar vb.) katlanılır ve nihayetinde stoklarda satışa hazır ürün meydana gelir.…
-
Yoksul Mali Müşavirler ve Muhasebe Ağaları
Bir mesleğin gelişimi ve kalitesi, O mesleğin kazancıyla ve itibarıyla yakından ilişkilidir. Hele ki bu meslek, Ülkenin gerçek ve tüzel kişiliklerinin kamusal ödevlerini yerine getirmelerini temin ediyorsa, Bilgi kullanıcılarının gerekli analizleri yapmasını sağlayarak kredi veya yatırım kararında rol oynuyorsa, Emin olunuz; ekonomi, sosyal adalet, şeffaflık ve hesapverebilirlik açısından kritiktir. İşte mali müşavirlik böyle bir meslektir.…