Veliaht Prens Muhammed bin Selman

Suudi Prens Salman para vermeye değil almaya geldi! Türkiye’den 500 milyon dolar istiyor!

yazar:

kategori: ,

Yarın Türkiye’de olacak olan Suudi Prensi Salman’ın çantasında en önemli dosyanın Türkiye’ye yatırım değil bir dolandırıcılık dava dosyası olduğu belirtildi.

Körfez’den İstanbul’a uzanan film gibi bir hikaye… Bahreyn merkezli 6 banka, Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında olduğu 5 Türk tarafından 500 milyon dolar dolandırıldıklarını öne sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçerek soruşturma başlattı. İfadeye çağrılan bankaların yetkilisi “Şeytani bir planla” karşı karşıya olduklarını söyledi. Dosyanın çarşamba günü Türkiye’ye gelecek Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın da çantasında olduğu öğrenildi.

Bahreyn’de bulunan altı banka, 500 milyon ABD Dolarını aşkın bir vurgunla karşı karşıya olduklarını iddia etti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılık bankaların yetkilisi Abdulla Salman Dawood’u İstanbul’a çağırdı ve şikayetçi sıfatıyla ifadesini aldı. Banka yetkilisi Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran da aralarında bulunduğu beş Türk vatandaşının adını verdi.

Şirkette çeşitli görevlerde bulunan diğer 5 isim ise şöyle: Murat Solak, Ardaşes Saro Kavafyon, Kerim Kumla ve Korhan Alev…

Şikayetçi altı banka Başaran Holding’le ilgili şu suçlamaları yaptı:

Nitelikli Dolandırıcılık, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Yönetme, Örgüte Üye Olma”, “Özel Belgede Sahtecilik” ve “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama.”

GERÇEK BİR FİLM

Başaran Holdingle dolandırıldığını öne süren bankaların ilişkisi 2007’de başladı. 2017 yılına gelindiğinde ise iddiaya göre dolandırıcılık süreci başladı.

İşadamı Hüseyin Başaran 2017 yılında Bahreyn’de Bahrain Middle East Bank (BMB) hisselerini satın aldı ve Türkiye ile bölge arasında finansal bağları güçlendirmeyi hedeflediğini açıkladı.

BMB yine Hüseyin Başaran’ın sahibi ve ortağı olduğu Avrupa’da yerleşik iki firma aracılığıyla özellikle dış ticaret işlemlerini finanse etmeye başladı.

Hüseyin Başaran’ın sahibi olduğu BMB, Körfez bölgesinde yerleşik başka bankaların fonlarına da aracılık etti.

YÖNETİME EL KONULDU

İddiaya göre Başaran Holding’in ödemelerinin zaman içerisinde aksaması üzerine yapılan incelemelerde bir bankacılık skandalı ortaya çıktı.

Hüseyin Başaran ve diğer şüphelilerin, toplam 11 bankaya ve finans kurumuna karşı hileli işlemler gerçekleştirerek 500 milyon Amerikan Dolarını aşan bir tutarı Başaran Grubu’nun faaliyetlerinin finansmanında kullandığı öne sürüldü.

Olayın patlak vermesi üzerine konuya müdahil olan Bahreyn Merkez Bankası, BMB bankasının yönetimine el koydu.

Başaran Grubunu temsil eden tüm yetkililer bankadan uzaklaştırıldı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sonrasında ise geri ödeme konusunda Başaran Grubu ile müzakerelerden sonuç alamayan Bahrain Middle East, Bahrain Islamic, Gulf International, Khaleeji Commercial, Alubaf Arab International ve Ithmar Bankaları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 15 Mayıs 2020’de suç duyurusunda bulundu ve Başsavcılıkça soruşturma başlatıldı.

ZİYARET SONRASI DAVET

Aradan iki yıl geçmesine rağmen 15 Şubat 2022’ye kadar soruşturmada yol alınamadı…

Önce Körfez’de yaşanan Katar krizi ardından Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda katledilmesi ile yaşanan gerilimin yavaş yavaş dinmeye başlaması ile yeni bir gelişme yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat 2022’deki Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ı ziyaretinden tam bir gün sonra ise mağdur olduğunu öne süren bankaların yetkilisi ilk kez ifadeye çağrıldı.

“ŞEYTANİ BİR PLAN”

Bahreynli banka yetkilisi Abdulla Salman Dawood film gibi olayı ifadesinde anlattı.

Savcıya verdiği ifadede “Şeytani bir planla” bankanın hortumlandığını öne süren Bahrain Middle East’in yetkilisi Abdulla Salman Dawood olayların şöyle başladığını anlattı:

“Söz konusu şirketin de kullandığı kredilerin ödenmesi kendilerinden talep edilmiştir. Bu talep üzerine söz konusu şirket bankadan zaman istemiş ancak tanınan bir yıllık süreye rağmen geri ödemeler sağlanamamıştır. Bu sırada Başaran Grup’un yetkilileri bankamız hissedarlarının hisselerini satmak istediklerini öğrenip bu konuda banka hisselerini satın almak istediklerini iletmişlerdir. Yapılan görüşmeler sonucu varılan anlaşma üzerine 2017 yılında hisse devri gerçekleşmişlerdir.”

KREDİLER KENDİNE

Önce uzlaşma yolunu deneyen bankalar ikinci bir şokla daha karşılaştı. Bankadan kullanılan kredilerin Başaran gruba aktarıldığını tespit ettiklerini söyleyen Abdulla Salman Dawood şunları ifade etti:

“Bankamız ve diğer bankaların yetkilileri bir araya gelerek Başaran Grup ile ilgili uzlaşma veya dava açma ihtimalleri üzerinde tartışıldı. Birlikte hareket etme kararı alındı. Fakat yapılan görüşmelere rağmen etkin bir sonuç alınamadı. Bu görüşmeler sırasında bankamızdan kullanılan kredilerin, paraların Başaran Grup tarafından alındığı aslında ortada alıcı-satıcı veya bir sigorta durumunun söz konusu olmadığı anlaşıldı.”

KATAR’A DA SIÇRADI

Olayın üzeri kazındıkça yeni skandallar ortaya çıktı. Sahte sözleşme ve evrakların kullanılmasıyla karşılaştıklarını ve hukuki süreci başlattıklarını aktaran Abdulla Salman Dawood ifadesine şöyle devam etti:

“Kredilerdeki alıcı-satıcı ve sigorta şirketleri ile yazışmalar yapıldı. Bir çoğu böyle bir ticaret yapmadıklarını, TFC ile herhangi bir işlerinin olmadığını iletti. Hatta sahte sözleşme ve evrakların kullanıldığı anlaşıldı. Bu kapsamda İsviçre’de bir hukuk davası açıldı. Ancak bu şirketin içinin boşaltılması sebebiyle iflası sonucu bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Türkiye’de hukuk büroları ile irtibat kurularak suç duyurusunda bulunuldu. Bunun dışında söz konusu şirket tarafından mağdur edilen Katar İslami Bankası tarafından yabancı bir ülke nezdinde de suç duyurusunda bulunulduğunu biliyorum. Elde ettikleri menfaatleri kendi şirketleri için kullanmışlardır.”

PANAMA-TÜRKİYE HATTI

Başaran Holding’in Panama’daki bir şirket üzerinden paraları Türkiye’ye getirerek aktarıldığını da savunan Abdulla Salman Dawood “Bu kapsamda Panama’da ihdas ettikleri çeşitli şirketler üzerinden paraları Türkiye’ye getirerek buradaki yatırım ve işlerinde kullanmışlardır. Bu nedenle hem bankamız zarara uğratılmış hem de bir suçtan elde edilmiş gelir böylelikle aklanmıştır” iddiasında bulundu.

ÇANTADAKİ SIR

Vurgun dosyası Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’da… Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da Çarşamba günü Türkiye’ye geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Selman’ın görüşmesinde bölgesel işbirliği, merkez bankalar arası SWAP anlaşması ve yatırımları kapsayan ekonomi, Suriye ve İran gibi konuların yer aldığı biliniyor.

Ancak Selman’ın çantasında bu dosya da yer alıyor.

KÖRFEZ RAHATSIZ

Türk bankacılık sektörü ile ilişkileri de olan bankaların bazılarının konudan rahatsız oldukları öğrenildi.

Suudi Arabistan ile güçlü bağları bulunan Bahreyn, krizin büyümemesi için konunun patlak vermeden çözülmesini talep etti.

SOMUT ADIM TALEBİ

Bu kapsamda Bahreynli yetkililer Suudi Arabistan’dan sorunun aşılması için yardım istedi.

Suudi Arabistan ve Bahreyn’in Çarşamba günü yapılacak ziyarette sorunun çözümü için somut adım beklentisi içinde oldukları öğrenildi.

HÜSEYİN BAŞARAN KİM

1958 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Hüseyin Başaran, birçok farklı sektörde faaliyet gösteren , Başaran Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanıdır. Hüseyin Başaran bir dönem Karadeniz ekibi Trabzonspor’da yöneticilik de yaptı.

İlk kez 1930 yılında faaliyetlerine başlayan ve günümüzde farklı alanlarda yatırımlarına devam eden Başaran Holding’in üçüncü kuşak yöneticisi olan Hüseyin Başaran, inşaat, gıda, Turizm, finans, enerji sektörleri başta olmak üzere farklı alanlarda yatırım yapmaya devam ediyor.

Özellikle, fındık ihracatı ve turizm sektöründe yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Hüseyin Başaran, Türkiye’nin önde gelen entegre fındık işleme tesislerinin sahibidir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul gelmek üzere 11 Mart 2018 tarihinde havalanan Kaptan Pilot Beril Gebeş ve ikinci pilot Melike Kuvvet’in kokpitinde yer aldığı Bombardier Challenger 604 tipi iş jeti İran’da düşmüş, kazada Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ile 7 arkadaşının da aralarında olduğu 11 kişi yaşamını yitirmişti.

 

Kaynak: OdaTV