Etiket: Prof. Dr. Esfender KORKMAZ
-
Vergi Şantajı!
Tahakkuk etmiş bir vergi borcu ödenmezse , yasal işlem uygulanır. Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Aynı zamanda ödenmeyen vergi için gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Tahsil edilemeyen ve faize tabi olan borçların geri alınabilmesi için Maliye , haciz,…
-
Türkiye Yeniden Spekülatif Sermaye Tuzağına Düştü
MB verilerine göre bu sene Ocak-Haziran arasında 6 ayda, yabancıya gayrimenkul satışı hariç, Türkiye’ye yalnızca 433 milyon dolarlık doğrudan yabancıya yatırım sermayesi girdi. Buna karşılık 12 milyar 208 milyon dolarlık portföy yatırımı girdi. Hazirandan hazirana son bir yılda ise yine yabancıya gayrimenkul satışı hariç yalnızca 1 milyar 476 milyon dolar doğrudan yabancı yatırım sermayesi girdi. Buna karşılık aynı bir yılda 21 milyar…
-
TL Nasıl Pul Oldu?
Türkiye İstatistik Kurumu , Mart ayı Finansal yatırım araçlarının nominal ve reel getiri oranlarını açıkladı. Bu araçlar içinde TÜFE ‘ye göre en yüksek yıllık reel kaybı yüzde eksi 54,5 ile devlet iç borçlanma senetleri, ikinci sırada reel kaybı ise yüzde eksi 32,09 ile Mevduat faizi getirdi. (Aşağıdaki tablo) Aslında Nas olayından sonra, 2021-2024 arasında geçen…
-
Bankalardaki Paramız Ne Kadar Güvenli
Kur korumalı mevduat iki taraflı kesti. Gelirken topluma maliyet getirdi. Şimdi çıkarken bankalara külfet getiriyor. Kur korumalı mevduattan çıkış limiti altında kalan bankalara eksi reel faizli hazine bonosu almak zorunluluğu getirdiler. Bankacılık sektöründe geçen sene (2022 ) üçüncü çeyrekte yüzde 23,5 olan büyüme oranı bu sene aynı çeyrekte yüzde 5,1’e geriledi. Bankacılık sektörünün takipteki kredi…
-
1 İPhone almak için kaç ton buğday vermemiz gerek?
En çok okunan köşe yazarlarına bakarsak, ilk 20 sırada spor yazıları var. Güncel ve ekonomik sorunlar sonraki sıralarda geliyor. Gerçekte ise ekonomik sorunlar hepimizin geleceğini ipotek altına aldı. Söz gelimi açıklanan 8 aylık dış ticaret verileri, sorunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. 1- Bu sene Ocak- Ağustos 8 ayda 82,3 milyar dolar dış ticaret açığı…
-
Krizden kurtuluşun yolu 10 milyon yabancıyı geri göndermede!
2003 ve sonraki yıllarda İMF’ programı sonuç verdi. Ancak bu sonuçta yabancı yatırım sermayesi girişi etkili oldu. Çünkü Türkiye’nin yumuşak karnı olan döviz sorunu sıcak para girişi nedeniyle çözülmüştü. Ama aynı nedenle TL değer kazandı ve ithalata bağımlı bir üretim yapısı oluştu. Bu yapının doğal sonucu olarak cari açık arttı. Yatırım ve teknoloji ithalatı nedeniyle…
-
Türkiye faiz çıkmazına girdi
Yaşamakta olduğumuz TL krizi, yüksek enflasyon, döviz sorunu gibi ekonomik sorunların temelinde, politikasızlığın getirdiği güven sorunu, hukuk ve demokrasi sorunu ve yolsuzluğun tırmanması yatıyor. AB, 2022 Türkiye raporunda da bu nedenlerle Türkiye ile AB görüşmelerinin durdurulduğu açıklandı. Bu kırılgan yapı içine, yanlış faiz politikası da girince ekonomide derin bir göçük oluştu ve bu günlere geldik.…
-
Ekonomik Kriz Algıyla Çözülmez
Öteden beri siyasi iktidar, ekonomik ve sosyal alanda ortaya çıkan sorunları dış güçlere bağlıyor. Bu günkü enflasyonu da sayın Cumhurbaşkanı ‘’ Küresel krizlerin ülkemize etkisinden kaynaklanan hayat pahalılığı’’ olarak tanımladı. Ama ortada küresel bir kriz yok. Söz gelimi ABD’ de Temmuz 2022 de TÜFE oranı 9,1 oldu. FED faizleri artırdı, TÜFE oranı da 2023 Temmuz’unda…
-
Prof.Dr. Korkmaz açıkladı: En büyük tehlike dış borçlarda iflastır!
IMF, Ekim 2022 “Kriz Üstüne Kriz” isimli raporunda, “Daha çok kriz eğilimli bir dünyada yaşıyoruz” diyor. Aynı raporda; Dünyada birçok sorun arasında; kamu ve özel borç yeni zirvelere ulaştığı ve bu nedenle; “Gelişmiş ülkelerde para politikası duruşu sıkılaşırken, yüksek döviz borçlanması ve dış finansman ihtiyacı olan yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerin de finansal piyasalardaki…
-
Körfez’den gelecek 8 milyar işe yarayacak mı?
Türkiye; BAE ile toplam 13 anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile açıklanan borç ve yatırım tutarı toplam 50,7 milyar dolardır. Bu sene girmesi beklenen 11,5 milyar dolar borç dışında anlaşmaya dâhil yatırımlardan beklenen döviz girişi, zamana ve gelişmelere bağlı olarak değişir. Bu nedenle, 50,7 milyar dolar için, “anlaşma değil, niyet” demek daha doğru olacaktır. Yapılan açıklamalardan…